Göteborgstränad häst tävlade på snön i Schweiz

Foto Araberrennen in Deutschland

Foto Araberrennen in Deutschland

På den frusna sjön i Schweiz’ mest glamourösa turistparadis, St Moritz, avgörs under tre söndagar i februari galopptävlingar på is och snö. I söndags fanns tre svenska starthästar på plats.

Svensktränad häst trea
I Schweiz anordnar man varje år galopp, trav och skikjöring på en snötäckt bana, lagd på den frusna St Moritz-sjön. I söndags var det dags för årets första tävlingsdag, och i Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan Listed Cup för arabhästar fanns tre svenska hästar med på startlistan. En av dessa var Pia Höioms ChoumoukQardabiyah som efter en seger på Göteborgs gräsbana och en andraplats på Jägersros dirttrack fick testa lyckan på ett nytt underlag. Även Charlotte Goss från Kristianstad hade två hästar med i loppet; Daraahem och Niraan. Den åttaåriga valacken Daraahem riden av svenska jockeyn Fabienne de Geer lyckades efter ett starkt lopp ta en fantastisk tredjeplats. Pia meddelar att både ChoumockQardabiyah och Niraan tappade aktionen helt på bortre långsidan och slutade betydligt längre ner i fältet. De tre svenska hästarna kommer att stanna kvar i St Moritz och starta där igen om två veckor, den 22 februari. 

Flygande is
Det kan se halkigt ut att tävla på is och snö, men hästarna får faktiskt bra fäste och jockeyerna beskriver underlaget som ”mycket säkrare än vad det ser ut!”. Värre är det med all ”kick back” – i det här fallet flygande is och snöklumpar – som stör både hästar och ryttare. För att skydda sig bär jockeyerna ansiktsskydd av plast, men får ändå räkna med åtskilliga blåmärken.

Skikjöring på programmet
Tävlingarna lockar ett stort antal åskådare. Galopp i all ära – men den stora publikdragaren brukar vara tävlingarna i ”skikjöring”, tolkning, där ett antal modiga – eller kanske bara fullständigt galna – skidåkare gör upp. Tidigare deltagare rapporterar att skidåkarna inte har särskilt mycket att säga till om, utan de ryttarlösa hästarna springer i stort sett löpet på egen hand, och incidenter med tappade skidor, ihoptrasslade tömmar och hästar som springer åt olika håll inte är ovanligt. Men hur får man då stopp när man har passerat mål? ”Du kan inte stanna”, berättade den tyske tränaren Christian von der Recke i en intervju inför ett skikjöringslopp för några år sedan. ”Man får helt enkelt göra loppet så långt att hästarna blir trötta och stannar av sig själva”. Det är kanske förklaringen till varför alla skikjöringsloppen avgörs över 2700 meter.

Trav med släde
Två travlopp med slädar avgjordes också under dagen. Slädarna ser ut precis som vanliga sulkys, förutom att hjulen är utbytta mot medar av aluminium.

ChoumockQardabiyah och jockeyn Tim Bürgin. Foto: Araberrennen in Deutschland

ChoumockQardabiyah och jockeyn Tim Bürgin. Foto: Araberrennen in Deutschland

Daraahan och Fabienne de Geer tog en fantastisk tredje plats. Foto Araberrennen in Deutschland

Daraahem och Fabienne de Geer tog en fantastisk tredje plats. Foto Araberrennen in Deutschland

Niraan och Astrid Wullschleger. Foto Araberrennen in Deutschland

Niraan och Astrid Wullschleger. Foto Araberrennen in Deutschland

Runar Höiom och ChoumockQardabiyah. Foto Stall Höiom

Runar Höiom och ChoumockQardabiyah. Foto Stall Höiom