Intervju: Gina Johansen om livet som arbetsryttare i Sydney

Foto: Privat

Foto: Privat

Galoppsport är kanske inte det mest självklara valet om man är uppväxt i Dalsland, men genom en prova på-kurs fick Gina Johansen från Färgelanda upp ögonen för sporten. Nu bor 23-åriga Gina i Sydney i Australien, där hon jobbar som arbetsryttare för Chris Waller.

Bytte hoppning mot galopp
Gina berättar att hon varit intresserad av hästar och ridit sedan hon var liten. Trots att det egentligen var hoppning som var det stora intresset, valde hon att testa på galoppsporten genom en prova på-kurs på Strömsholm.
– Efter att vi fick galoppera snabbt för första gången blev jag helt förälskad! Efter det var det bara galopp som gällde, berättar Gina om minnena från kursen.
I Dalsland finns det inte mycket galopp, men Gina hade sådan tur att Henrik Engblom som var instruktör på prova på-kursen flyttade till en gård i Mellerud bara några mil från där Gina bodde. Hon var bara 14 år då och gick fortfarande på högstadiet, men varje helg, lov och andra lediga dagar spenderades i Henkes stall.

Hästintresset gjorde att Gina valde att inte gå gymnasiet. Planen var att åka till British Racing School i Newmarket, England. Hon hade plats på en kurs och flyget var redan bokat. Men efter att ha sommarjobbat hos Alexander och Daniel Zetterman blev hon istället övertalad att stanna där, och blev kvar i deras hoppstall som hästskötare i tre år.
– Sedan tog jag tag i min dröm att rida galopphästar utomlands, berättar Gina. Australien var ett av många länder som jag ville åka till. Jag började med att åka en månad till Pia Brandt i Chantilly för att komma in i sporten igen, och sedan åkte jag vidare till Australien. Jag hade hört mycket om Australien och tyckte det verkade som ett intressant land att resa till.

Inget för morgontrötta
Gina berättar att det är många skillnader mellan galoppsporten i Australien jämfört med Sverige.
– Först och främst pengarna. Här är galoppen en av dom största sporterna i landet med 3 TV-kanaler som sänder galopp 24-7. Det är mycket högre prispengar och lönerna för oss som jobbar här är bättre.
Det är även skillnader i hur hästarna tränas mot vad hon är van vid från Sverige och Frankrike:
– Här gör vi snabbjobb tre dagar i veckan och varje 200m ska ridas på en tid som tränaren ger order om.

Ska man arbeta med galopphästar i Australien får man inte ha något problem med att gå upp tidigt på morgnarna.
– En vanlig dag börjar 04:00 då jag sadlar upp min första häst. Därifrån rullar dagen på med ca sju hästar att rida. Vi sadlar upp våra egna hästar men har en s.k. strapper som tar hand om dem efter vi ridit. När jag har ridit klart runt ca 08:00 har jag tre eller fyra ”egna” hästar att borsta av och sen en liten arbetsuppgift att göra. Det kan vara allt från att samla ihop tränsen till att rengöra spolspiltan. Klockan nio slutar jag, och två eftermiddagar i veckan går jag tillbaka för eftermiddagspass mellan klockan 14-16. Hästarna går ut på skrittmaskinen, boxarna plockas och hästarna fodras.
– Om jag inte jobbar på eftermiddagen brukar det bli en tur till stranden, gymmet eller bara hänga lite med vänner. Sydney är en underbar stad det finnas alltid något att hitta på.

Bästa minnet är vinnaren på Melbourne Cup-festivalen
Gina har nu spenderat fyra och ett halvt år i Australien.
– Jag har varit bosatt i Sydney i stort sett hela tiden och har jobbat mestadels för Anthony Cummings och Bart Cummings. Jag har även rest lite med Anthonys hästar, bland annat till Adelaide och Brisbane, och så har vi varit i Melbourne ett par gånger i samband med Melbourne Cup.
– Mitt bästa minne var när Fontelina, en häst jag ridit och skött om under tre år, vann sitt andra Grupp 2-löp på Derbydagen i Flemington under Melbourne Cup-festivalen.

Hon berättar att de flesta som kommer till Australien för att arbeta i galoppstall börjar med ett så kallat Work and Holiday Visa. På det får man arbeta i landet i ett år, men inte mer än sex månader för samma arbetsgivare. Vill man stanna ytterligare ett år på ett sådant visa, måste man ut på landet och jobba i minst tre månader.
– De flesta som är här för att arbeta inom galoppsporten väljer då att jobba på ett stuteri eller en breaking och pre-training yard. Jag arbetade på Gooree stud. som ligger fyra timmars bilväg från Sydney.

Ser sin framtid i Australien
För dem som vill stanna längre än två år, kan det vara svårt att få visum. Gina och hennes arbetsgivare sökte ett så kallas Sponsorship-visum för att hon skulle kunna få stanna och jobba i Australien.
– Det innebär att min arbetsgivare sponsrar mig i fyra år och jag måste jobba heltid för honom. Efter två år kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd och efter ytterligare ett år kan jag ansöka om medborgarskap. Jag höll på att börja med min ansökan för permanent uppehållstillstånd men var lite missnöjd med jobbet hos Anthony Cummings och beslutade att istället börja jobba för en tränare som heter Chris Waller. Det innebär att processen med fyra års sponsring börjar om.
– Det är väldigt mycket regler med visumen och det är inte lätt att ansöka. Både arbetsgivaren och den anställda måste uppfylla en rad olika krav.

Gina är övertygad om att hon kommer bli kvar i Australien. Vid frågan om var hon ser sig själv om fem år, är svaret självklart:
-Om fem år då bor jag kvar i Sydney och är medborgare. Jag jobbar kvar inom galoppen men gärna inom bloodstock/sales.

”Ansök om ett visum och bara åk!”
För de som funderar på att åka och arbeta i Australien har Gina bara ett tips:
– Ansök om Work and Holiday-visum och bara åk! Det finns alltid jobb här. Ta med ditt CV och gå in i ett stall och presentera dig. Jag har hjälpt flera svenska backpackers via Facebooksidan ”Svenskar i Sydney” att skaffa jobb i stallarna på banan. De har fått jobb som hästskötare trots att de inte har haft tidigare erfarenhet inom galoppen, och klarat det galant. Har du erfarenhet att rida galoppörer så finns det alltid jobb som ryttare.
– Jag hjälper gärna till om någon behöver hjälp med jobb och boende i Sydney.

Foto: Privat.

Foto: Privat.