Föreläsning om chipfrakturer

Mån 2/5 kl 18,00 på Ale Djurklinik

Föreläsningen vänder sig primärt till tränare och hästägare, men alla medlemmar är välkomna. Föreläsningen är kostnadsfri och GGS bjuder på fika.

Föranmälan till lotta.mansby@aledjurklinik.se

Ny biomarkör kan undvika chipfrakturer hos galoppörer

Artros, hästens vanligaste ledsjukdom karakteriseras av en inflammation som involverar brosket och det underliggande benet. Galopphästen tränas vid unga år vilket ger en ökad fysiologisk benskleros, dvs nytt ben bildas som ett svar på träningen. När bensklerosen överstiger en fysiologisk nivå uppstår mikrofrakturer som kan resultera i akuta "chipfrakturer".

Forskare på SLU och Sahlgrenska Universitets sjukhus har identifierat en biomarkör, som läcker ut i ledvätska och blod hos hästar som har en ökad benskleros. Biomarkören är kraftigt förhöjd hos hästar med chipfrakturer.
Vi vill följa galopphästar i träning över tid genom att undersöka halten av biomarkören i blodprov och saliv tagna varje månad i 6 månader.
Veterinärstudent Zandra Hugoh tar ett salivprov med en bomullstuss i munnen.
Vi skulle även vilja få prov från hästar med diagnostiserad ”chip fraktur”.
Vårt mål är att biomarkören kan användas i förbyggande syfte, genom att följa hästar över tid för att tidigt upptäcka sjuklig benskleros innan den resulterar i en ”chipfraktur”.

Kan saliven användas för mätning av biomarkören kan självtester utvecklas för snabb och enkel användning för screening av hästar på plats.

Eva Skiöldebrand, veterinär, professor
eva.skioldebrand@slu.se

Stina Ekman, veterinär, professor emerita
stina.ekman@slu.se
Institutionen för BVF, SLU, Uppsala